Veilige hechting

Gepubliceerd op 9 februari 2023 om 13:45

Goed gehecht?

“Nee paps, sorry,  neem haar nog maar even niet op schoot. Dat is niet goed voor de hechting.” Verschrikt zette mijn vader zijn kleindochter Yaya op de grond: “Is ze geopereerd ? Sorry dat wist ik niet.”

Yaya, geboren in China, was een week eerder aangekomen in Nederland. Ik had tijdens de verplichte opvoedcursus voor aspirant ouders van adoptiekinderen geleerd hoe ik een veilige hechting tussen haar en mij kon bevorderen. Door exclusief en voorlopig als enige voor haar te zorgen en haar als enige op schoot te nemen, zou ze sneller aan mij, als moeder, gehecht kunnen raken. Dat zou haar mogelijkheden tot een gezonde ontwikkeling bevorderen. Opa moest zijn affectie voorlopig even op afstand voor haar koesteren. Dat viel hem niet mee….

Maar alles voor het goede doel: Kinderen, die de eerste maanden van hun leven doorbrachten in een kindertehuis, zouden gemakkelijker hechtingsproblemen kunnen oplopen dan kinderen die vanaf het begin van hun leven opgroeiden bij hun ouders.

Emotionele behoeftes

Komt een goede hechting tussen ouder en kind zomaar van de grond of heb je daar als ouder invloed op? Baby’s hebben naast voeding en warmte ook emotionele behoeftes. Een kindje huilt, wrijft in de oogjes, komt naar je toe gekropen of trekt een pruillipje. Als ouder ga je dan bedenken wat er scheelt en wat je kindje nodig heeft. Dat er een passende, helpende actie volgt op een dergelijk signaal, geeft een kind het gevoel van ‘ik mag er zijn’, ‘de ander is er voor mij’, maar ook ‘ik heb invloed’. Er ontstaat een basis van vertrouwen, waardoor het kindje leert dat het de ouder kan gebruiken als veilige haven.

Ouders doen hun best

Moet je dan als ouder 24/ 7 en voor 100% op de juiste manier ingaan op signalen van je kindje om een veilige hechting tot stand te brengen? Vaak weet je niet wat er scheelt, wat je kindje nodig heeft. Zeker als het nog niet kan praten en je de lichaamstaal nog moet leren interpreteren. Geen zorgen, voor het creëren van een goede gehechtheid is het nodig dat je ongeveer in 30% van de gehechtheidsinteracties, zoals je dat noemt, weet aan te sluiten bij de behoeftes van je kindje.

Als je het even niet weet, is dat erg?

Op momenten dat je het even niet weet: benoem dat hardop: ‘mama weet het even niet. Je moet huilen, he? Je bent verdrietig. Mama blijft bij je. Het komt goed.’ Intussen laat je de baby voelen dat je op zoek bent naar wat het nodig heeft: een schone luier, de borst, sokjes omdat het te koud voelt. Het kan even zoeken zijn. Soms heb je er hulp bij nodig van een ander of zelfs een deskundige, als het echt niet lukt om aan te sluiten. Als een kindje bijvoorbeeld maar blijft huilen, ondanks jouw pogingen het te troosten.

Bevorderen veilige hechting door babymassage?

Kan je met babymassage een bijdrage leveren aan de mate van gehechtheid van je baby? Ja zeker!

Ontspanningsoefeningen die je als ouder helpen goed verbonden te zijn met je zelf, je helpen goed te gronden en te aarden, scheppen ruimte om de verbinding met je kindje nog beter aan te gaan.

Tijdens het masseren leer je goed de lichaamstaal van je kindje te interpreteren. Wat helpt is ondertitelen: te vertellen wat je ziet, wat je voelt in contact met je kindje. Het versterkt de hechting.

Vraag altijd toestemming om je kindje te mogen masseren, respecteer ook zijn of haar grenzen. Als een baby zichtbaar moe wordt en zich afsluit, stop je met masseren.

Als je weet dat het bekkengebied en de voetjes staan voor kracht, zelfvertrouwen, stabiliteit en aarden begrijp je misschien waarom het masseren van bekken en voetjes zoveel aandacht krijgt.

Alle babymassagetechnieken, die een bijdrage kunnen leveren aan een veilige hechting, een gevoel van geborgenheid en warmte met als gevolg een ontspannen kindje dat beter slaapt en zich veilig en welkom voelt, komen aan bod in de cursus babymassage die ik als docent aanbied.

Op schoot?

Mijn dochter is inmiddels 20 jaar en zit niet meer bij opa op schoot. Met de hechting tussen die twee zit het wel goed :-)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.